fredag, augusti 06, 2004

Bra bibliotekssajter?
Som projektledare för ny webb på Stockholms stadsbibliotek är jag på jakt efter bra inspirationssajter. Köpenhamn har en ganska bra sida, tydlig och innehållsrik. Århus har en del bra inslag, men inte konsekvent genomfört. Norrköping är rätt innehållsrik, hyfsat tydlig men lite gammal känsla. Seattle har en fräsch sida, med färgkodade fält för olika typer av aktiviteter. Brooklyn har också färgkodat olika navigationsval, vilket väl inte funkar så bra för icke-seende läsare. Har hittat en del icke-bibliotek, men behöver fler bra bibliotekssajter. Så om du har något tips på en riktigt bra sådan, när det gäller innehåll, informationsarkitektur, navigation, grafisk form eller annat så är jag tacksam för ett mejl: elisabet.fornell snabel-a.kultur.stockholm.se (du kan läsa det men inte spammarna).

tisdag, augusti 03, 2004

Konferenser man önskar man kunde gå på (eller ska gå på)
70:e IFLA går av stapeln nu i augusti, 22-27 närmare bestämt. Inte så pjåkigt, temat är "Libraries: Tools for Education and Development"

12th Nordic Conference on Information and Documentation hålls 1-3 september i Aalborg, Danmark handlar om "knowledge and change". För att citera: "The mission of this main conference theme is to accentuate a number of essential and timely academic and professional issues in our field: How should knowledge be organised to foster innovative change? How do organisations utilise internal knowledge resources so as to facilitate creativity and competitiveness? How can information professionals contribute to organisational learning?"

Från Blogg og bibliotek snappar jag att det blir en Internet librarian konferens i London 10-12 oktober. 3 spår finns att följa: Digital libraries & electronic resources, Information issues och Cyber clinics. Själv tycker jag att cyber clinics låter mest intressant, med mobile libraries och annat.

Till Bok och biblioteksmässan i Göteborg 23-26 september verkar det som om jag ska åka igen, för första gången på länge. Lyckliga jag eftersom det är brittisk litteratur som tema.

Borås stadsbibliotek och bibliotekshögkolans nationella konferens samarbetar i år med Fråga biblioteket och Jourhavande bibliotekarie, så dit åker jag som seminarieledare. Tema Mötesplats för framtiden. Spännande värre att återse Borås efter så här många år. Lite spretigt program men det kan bli intressant.

Btj:s ikoner arrangerar konferensen "Har det framtida biblioteket en framtid i det framtida samhället?" i Stockholm den 15 oktober. Man hittar bland annat min nuvarande högsta chef Inga Lundén där, liksom min tidigare chef Sven Nilsson.

måndag, augusti 02, 2004

Tidningar på nätet
Sommartider, lata dagar på biblioteket och inte så många frågor i informationsdisken. Passar på att läsa tidningar på nätet. Lätt att komma till, lätt att avbryta när man ska göra något. Numera tycker jag nästan att en tidning som inte har en omfattande sajt är en mindre viktig tidning. Som man kan tänka!
DN på nätet har alltid varit föredömlig, stort innehåll gratis och bonusmaterial som arkivsökning för prenumeranter. Eftersom jag själv bytte till Svenskan i vintras på grund av ideologiska skillander (tycker att tryckta DN har blivit alltför kvällspressinfluerad och när man publicerade namn och bild på en misstänkt, men inte dömd utrikesminister var måttet rågat) är det bra att kunna komplettera med intressanta DN-artiklar.
SvD verkar vid första anblicken inte innehålla så mycket på nätet, men om man klickar vidare i avdelningarna till vänster når man betydligt mer än man tror. Tidigare var en del material skyddat med medlemskap, men det är visst borttaget nu. Man kan till exempel läsa massor av spännande artikelserier under idag-rubriken. Man kan också prenumerera på tidningen i pdf-format. Intressant att slippa all pappersinsamling.
The Guardian känns behagligt engelsk (till skillnad från amerikanska medier som jag har svårt att stå ut med). Många långa intressanta artiklar inom teknik(se online-avdelningen), resor och internationell politik.
Så kan man tillbringa långa stunder. Är jag extra ambitiös kan jag också tänka mig att titta in på Jyllands-posten, Die Welt, Libération (nej, så bra är jag inte på franska men med hjälp av Babelfish löser sig översättningen)