torsdag, maj 19, 2005

Reservera innestående medier
Hur många bibliotek gör det möjligt att reservera innestående medier? Att reservera utestående gör väl alla, det är ganska enkel hantering. När boken returneras av av den som har den nu, så slår reservationen till och personalen gör den redo för den som reserverat och skickar ut meddelande -mer eller mindre automatiserat. Våra bibliotekssystem gör det tekniskt möjligt att reservera även böcker som finns på hyllan, men känner inte till någon som också utnyttjar funktionen - gör du? Meddela mig i så fall! Givetvis är det en service man borde erbjuda, men samtidigt också tänka på hur man gör det.

De diskussioner jag har hört skulle leda till en tjänst som genererar mycket nytt trivialt arbete på biblioteket. På mitt biblitotek arbetar vi just nu mycket med automatisering för att skapa tid för tillväxt hos medarbetarna. I klartext: vi installerar utlånings - och återlämningsmaskiner så att att låntagarna får göra mer själva av det monotona och skadliga arbetet.På så sätt frigörs biblioteksassistenter som därmed kan göra mer kvalificerat arbete såsom enklare informationsuppgifter och enkla biblioteksvisning. Och som ett dominospel påverkar detta bibliotekarierna genom att de blir avlastade med de enkla uppgifterna och kan ägna sig åt de mer kvalificerade referensuppgifterna, utveckla nya tjänster etc. Allt detta utomordentligt, men...

Vad man nu pratar om är att införa tjänsten reservation av innestående medier och att faktiskt gå och plocka dem på hyllorna och ställa undan till låntagarna. Det vill säga: nytt, manuellt, tidskrävande och tungt arbete. Det var väl inte det vi skulle göra? På ställen i USA och Australien har man tjänsten, men utför den något annorlunda: man lägger i bibliotekssystemet en "hold" på boken och den är inte möjligt för utlån till någon annan men låter boken stå kvar på hyllan så att låntagaren själv får komma och ta den där. Givetvis kräver det att man har ordning på hyllorna, tillförlitliga stöldlarm etc men annars tycker jag det låter som en bra idé att fundera på. Man erbjuder en ny bra tjänst för låntagarna men tar inte på sig nytt trivialt manuellt arbete. Synpunkter?

5 Comments:

At 10:08 fm, Blogger Elisabet Fornell said...

Stort tack för synpunkt! Vet du ungefär hur många timmar som läggs ner på denna framtagning varje vecka. Och vem gör det, alla eller bara några?
/Elisabet

 
At 9:29 fm, Anonymous Anonym said...

I Nacka tar vi regelbundet ut plocklistor över reserverade böcker som står på hyllorna. Det är praktiskt om man inte har exakt samma öppettider på biblioteken i ett bibliotekssystem.

Jan

 
At 11:34 em, Anonymous Anonym said...

Jag är nästan säker på att man på Malmö stadsbibliotek kan reservera innestående böcker och att det kostar en tia.

 
At 10:00 em, Anonymous Anonym said...

Två frågor:
* om någon ringer, vägrar biblioteket då att plocka boken ur hyllan?

* om någon kommer in i biblioteket, vägrar personalen då att följa med till hyllan och plocka ut boken?

Vad är egentligen skillnaden, när är det ok att ta fram boken åt en låntagare och när är det för jobbigt???

Andra tankar: tycker låntagaren att det är svårt att hitta böckerna eller är låntagarna lata? Och egentligen...spelar det någon roll?

 
At 11:27 fm, Blogger Karin Berndtsson Engström said...

I Värmland fungerar det på samtliga bibliotek, det är en av hörnstenarna i vårt lånesamarbete, så en stor del av de innestående böckerna är reserverade av något annat biblioteket i länet. En modell för när-fjärr-lån! Men naturligtvis använder sig även privatpersoner av tjänsten, jag tycker inte att det är något problem med det.

 

Skicka en kommentar

<< Home