tisdag, november 01, 2005

Ingen walk-in-use på högskolebiblioteket i Borås


På högskolebiblioteket i Borås har man valt att inte utnyttja den rätt man har till så kallad "walk-in-use". Jag kan alltså inte gå in på biblioteket och utnyttja deras digitala resurser i form av databaser och annat utan att vara inskriven vid högskolan. Blev i ärligehetens namn lite chockerad, trodde att den svenska modellen där man i hårda förhandlingar med leverantörer fått fram avtal med "walk-in-use" som standard fungerade och utnyttjades. Vad händer med tredje uppdraget, högskolelagen 1 kap 2 §: "Högskolorna skall också samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet"? Nu fick jag visserligen specialtillstånd för att jag var bibliotekarie på konferens men principen är helt galen! Har någon uppmärksammat detta på andra ställen? Synpunkter?

2 Comments:

At 12:46 em, Anonymous Anonym said...

Fullständigt otroligt märkligt! Hur kan man som offentligt finansierat bibliotek motivera detta? Är rädd för öppna datorer går det alldeles utmärkt att lösa med gästlogin. På Södertörns högskolebibliotek delar vi ut gästlogin som räcker ett dygn. Eftersom vi kräver legitimation har vi koll på vilka som använder våra datorer och kan upptäcka eventuella missbruk. Fungerar alldeles utmärkt.

 
At 11:31 em, Anonymous Anonym said...

hej,
jag läser till bibliotekarie i Borås och jag håller absolut med dig. Att det bara är vi studenter som kan logga in på datorerna och söka i bl.a. olika databaser är inte speciellt bra. Det är ett fantastiskt fint, nybyggt bibliotek och det är tråkigt att inte alla stadens invånare kan gå dit för att söka information. Känns som att det speglar en viss vi-och-dom-attityd, mellan högskolan och resten av samhället.

 

Skicka en kommentar

<< Home